Австралиецът Кейлъб Юън от отбора на Лото-Соудал спечели петия етап от Обиколката на Италия - 177 километра от Модена до Католика. Юън пресече финала на етапа с време от 4 часа, 7 минути и 1 секунда.

Днешният изцяло равнинен етап не предложи големи разкъсвания в челото на колоната и пелотонът пристигна с равно време с това на победителя Юън, но въпреки това трима от колоездачите с важна роля в състезанието пострадаха. 

Един от основните фаворите за победата - испанецът Микел Ланда Меана, падна много лошо в тесен равнинен участък 4,5 километра преди финала и не успя да завърши етапа. Американецът Джоузеф Домбровски, който спечели вчерашния четвърти етап и бе втори в генералното класиране, също пострада при инцидента с Ланда и достигна финала, държейки кормилото на колелото си само с дясната ръка. 16 километра преди финала пъл падна руснакът Павел Сиваков от "Инеос".

В последните 300 метра обаче етапът предложи много интригуващ финал, в който Юън изпревари с цяла дължина италианеца Джакомо Ницоло. Трети завърши друг италаиец - Елиа Вивиана, а зад него се наредиха словакът Петър Саган и колумбиецът Фернандо Гавирия.

В генералното класиране начело остава италианецът Алесандро де Марки от "Израел Старт-Ъп Нейшън". Той има преднина от 42 секунди пред белгиеца Луис Вервеке и 48 секунди пред португалеца Нелсон Оливейра.

Ницоло поведе в класирането при спринтьорите със 72 точки, пред Вивиани с 68 и белгиеца Тим Мерлие с 58. При катерачите първи с 18 точки остава Домбровски.

В утрешния шести етап колоездачите ще изминат 160 километра от Гроте ди Фрасаси до Асколи, като им предстоят три височини и два междинни спринта.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.