Австралиецът Джай Хиндли от отбора на Бора-Хансгрое спечели деветия етап от Обиколката на Италия, а испанецът Хуан Педро Лопес от Трек-Сегафредо запази розовото трико на лидер в генералното класиране.

Днешният етап с дължина от 191 километра с начало в Исерния и финал на страховитата височина Блокхаус, бе смятан от мнозина за най-тежкия в тазгодишното издание на надпреварата заради петте си категоризирани височини и общата денивелация от 5000 метра.

Въпреки тежкия маршрут обаче Хиндли трябваше да вземе победата с финален спринт. Австралиецът завърши етапа с време от 5 часа, 34 минути и 44 секунди. С равно време с неговото приключиха и други четирима колоездачи - французинът Ромен Барде и еквадорецът Ричард Карапас, които останаха втори и трети, както и испанецът Микел Ланда и португалецът Жоао Алмейда. На три секунди изоставане финишира италианецът Доменико Поцовиво.

Лопес пристигна на 1:46 минути зад Хиндли и това доведе до стопяване на почти цялата му преднина в генералното класиране. Испанецът води само с 12 секунди на Алмейда и с 14 пред Барде. Карапас, Хиндли, французинът Гийом Мартен и Ланда пък са в рамките на само 29 секунди от лидера, което прави оставащите две седмици от Обиколката на Италия напълно непредвидими.

В понеделник предстои почивен ден за участниците в Джирото, а състезанието продължава във вторник със 196-километров етап от Пескара до Йеси, като през по-голямата част ще се кара при равнинни условия.