Българската федерация плувни спортове (БФПС) изцяло се съобразява с указанията на Антидопинговата агенция и с решенията, които издава Спортният арбитражен съд в Лозана, за да допусне Антъни Иванов до участие в Държавното лично отборно първенство. Това заяви пред медиите президентът на централата Георги Аврамчев.

“Първоначално получихме писмо, че правата на Антъни Иванов са спрени за две години, но тази сутрин му беше позволено да участва в стартовете на това състезание и ние го допуснахме. Това се случва и благодарение на работата на г-н Георги Градев”, каза Аврамчев.

Той допълни, че се надява казусът да не повлияе негативно на плувците от националния отбор по-малко от месец преди Световното първенство за мъже и жени във Фукуока, Япония.

“Учуден съм от изказването на Антъни Иванов, че българското плуване ще бъде мъртво без него. Българското плуването го е имало много преди него и ще го има много след него. Имаме огромни успехи - олимпийска шампионка, световен шампион, осмо място на Летните олимпийски игри в Токио и много други големи постижения. Няма президент на федерация, който да не се опита да подкрепи всеки един добър спортист. Надявам се, че този казус ще бъде решен по-скоро, защото това пречи на отбора преди две големи състезания. Предстоят ни световно и европейско първенство, а ние се занимаваме с това кой е най-добрият”, каза Георги Аврамчев.

Президентът на БФПС проведе среща с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

“Срещата с министър Илиев мина много добре. Беше изключително конструктивна. Запознахме го с предстоящите състезания за националните отбори в различните възрасти, както и с успехите ни в последните години. Изложихме и проблемите, пред които сме изправени като федерация. Най-вече този с материалната база. Срещаме разбиране от негова страна. Мисля, че имаме диалог с Министерството на младежта и спорта и се надявам, че ще работим добре в бъдеще”, заяви Аврамчев.