Над 4000 се очаква да стартират в 34-ото издание на Софийския маратон, което се очертава като абсолютен рекорд за последните години. Повече от 700 ще бъдът участниците от чужбина, което е два пъти повече от миналата есен, съобщава sofia2018.bg. Стартът е тази неделя в 9.30 часа пред Националния стадион „Васил Левски“

И тази есен Маратон София е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а вече има и много силен партньор. Точно на 11-ата си годишнина откакто стъпи в България, авиокомпания Wizz Air подписа договор за спонсорство на едно от емблематичните спортни събития на българската столица, което вече носи неговото име.

Превозвачът обяви, че ще даде по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Бонусите са предвидени за стартиращите в основните дисциплини: класически маратон 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, докато за масовия или тъй наречен „младежки старт“ на 3 км наред с призовете за най-бързите, са осигурени и награди от традиционната томбола.

„Софийският маратон става все по-авторитетен и класен. За това говори и участието на много добри лекоатлети. За следващата година планираме да направим по-либерален регламента за джакпота и той да се печели от събралите най-много точки,“ каза на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Откриването на маратона е на 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

„Не са много градовете, които могат да се похвалят с дългогодишна история на техните маратони. Вярвам, че софиянци ще проявят разбиране, че в неделния ден част от улиците ще бъдат затворени за преминаването на атлетите. Радостно е, че броят на чужденците се е удвоил и отново много силно в събитието присъства благотворителната кауза. Новото в това отношение е проектът, който набира средства за деца с множествени увреждания за осигуряване на рехабилитатори в дневен център „За надежда“. Маратонът отново е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта, която за следващата година планира над 89 събития с цел предоставяне нови и нови възможности на хората да спортуват и да живеят активно,“ каза Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

От името на БФЛА президентът на централата Добромир Карамаринов изрази задоволството си, че маратонът непрекъснато се развива и прогресира, като отправи специални благодарности към Анатоли Илиев, съхранил и в трудните години интереса и популярността на събитието.

„Българският олимпийски комитет има честта и отговорността да бъде част от това събитие повече от 10 години. С радост отбелязваме, че от година на година маратонът става все по-авторитетен, интересен, популярен,“ каза Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.  

„Софийският маратон направи много важна крачка към своето още по-добро и престижно бъдеще,“ заяви Анатоли Илиев, основен организатор на маратона през годините и в момента орг. секретар на София – Европейска столица на спорта.

„Всяка година маратонът фокусира огромен медиен и обществен интерес, с него са свързани значими благотворителни и социални каузи. Само за миналата година подобни благотворителни инициативи събраха покрай Маратон София близо 50 000 лв. Ето защо съм уверен, че с общи усилия можем да направим нещо наистина полезно за доброто бъдеще на Маратон София,“ каза още Илиев.

Той съобщи още, че над 2800 са заявили участие в дългите дистанции, а с участниците в масовия старт общият брой атлети в неделя се очаква да е над 4000.

Интересът към Софийския маратон се подсилва тази година и от факта, че двама са с шанс да спечелят супербонусите от по 20 000 лв. във веригата от маратонски бягания в България. За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития. След Стара Загора на 2 април и Варна на 7 май, сега финалът на веригата пак ще бъде в столицата.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за поредицата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

Общият награден фонд и тази година е впечатляващ – над 60 000 лв.  Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км.

За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. Отново специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и зрителите ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита със спортните звезди. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.