Лекоатлети от 40 държави ще стартират в четвъртото издание на Маратон Варна на 12 май (неделя).

Стартът е в 9.30 часа от площад "Независимост" пред Операта и отново се очертава да се превърне в голям спортен празник в Европейския град на спорта за 2019 година.

В заявките личат имена на състезатели от Австралия, Бахамите, САЩ, Великобритания и др., плюс традиционно силните в дългите бягания представители на Африка.

Най-младият записал се досега участник в дългите дистанции е 9-годишната румънка Елена Денебола, която ще бяга 10 км, а най-възрастен е 72-годишният Иван Димитров, който ще стартира на същата дистанция.

Шестима са атлетите, които вече са си осигурили място в битката за големия джакпот от 20 000 лева в тазгодишната маратонска верига "Бягането като начин на живот". Всички те постигнаха преди месец на класическия маратон в Стара Загора резултати, които им дават право да участват в разпределението на бонуса.

Част от тези елитни бегачи ще стартират и тази неделя във второто голямо изпитание от веригата - Маратон Варна. Според предварителните заявки анализаторите очакват нови рекорди на трасето и при мъжете, и при жените.

При дамите в последния момент се включи и шампионката на Хърватия в маратона Мария Трошич. Заявка подаде и Катарина Похлод, третата по сила състезателка на Сърбия в тази дисциплина. Във Варна ще пристигне и рекордьорката на Северна Македония Адриана Попарсова, но тя ще участва в полумаратона.

В близките дни ще станат окончателно известни и българските участници, като засега сред сигурните са Йоло Николов и Иван Попов.

В масовия старт на 2 км се очаква да се включат няколко хиляди бегачи.

Непроменени остават големите премии за призьорите. Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони "Бягането като начин на живот", които вече четвърта поредна година привличат елитни атлети и спомагат за регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони.

Победителите във Варна при мъжете и при жените ще получат по 8000 лв., заелите второ място - по 3000 лв, класиралите се трети - по 2000 и т.н. до 10-о място с по 400 лв. Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди - спортни сакове, анцузи, шапки и др. Същевременно спонсорите на маратона са осигурили изключително атрактивни награди за първите българи в дисциплините: 10 км, 21 км и 42.195 км., плюс подаръци за всички призьори до шесто място.

Наред с големите премии за най-бързите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система.

Новото тази година е, че 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, отпада изискваният минимум точки. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни. Така след Маратон Стара Загора с точки и с шанс за джакпота са шестима - първите четирима мъже, финиширали в Стара Загора под 2.25 часа - Осеа Туей, Ахмет Насеф, Юсеф Сбай и Андрю Мангата, и двете жени, завършили под 2.45 часа - Вира Овчарук и Рут Матебо.

Рекордите на маратон Варна са 2.19:51 часа на Ахмет Насе (Италия) от 2016 година при мъжете и 2.44:57 часа на Рут Матебо (Кения) от 2017 година при жените.

Тази година Варна е с титлата "Европейски град на спорта", което ще направи събитието още по-колоритно и специално. Във връзка с инициативата са планирани много съпътстващи активности, които да превърнат маратона в истински празник за жителите и гостите на града.

По време на маратона ще бъдат наградени и призьорите в националните студентски първенства, на сцената пред Операта ще бъдат привествани шампионите в национална Универсиада 2019, домакин на която тази година е Варна. В първенствата участват над 1000 студенти, състезатели в 12 вида спорт.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос 2 км, който ще е част от инициативата Световен ден на предизвикателството. Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания - организирано или индивидуално. Записванията за 2 км са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията 2 км ще получи талон за своето участие и ще участва в томбола за много награди (велосипеди, топки, раници, спортни екипи много други). Както всяка година партньор са Сладоледи Изида, които са осигурили сладоледи на всички участници в градският крос.

Маратон Варна ще се проведе по утвърденото трасе, което през миналата пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина, за да направи състезанието по-комфортно за участници и зрители. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.