Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя поставените от тях 10-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.

Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец. Точно в 9.00 ч. току преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх:

- първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

- втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

- трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец

скоростно изкачване на Черни връх

За отбелязване на празника, Сдружение "Маратон" организира за 15-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали близо 200 участници.

Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, участие вече са заявили миналогодишните победители Петър Борисов и Мария Николова, а неизменно, за 15-ти път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието.

За трета поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта https://marathon.bg/vitosha2021/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Ето и повече подробности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център), финал на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), преминава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала. Маркировка с жълт временен спрей и табели.