Старши треньорът на националния тим по вдигане на тежести Пламен Аспарухов подаде оставка на Управителния съвет на федерацията, което се проведе в Асеновград.

Аспарухов пое отговорността са допинг скандала в българските щанги преди Олимпиадата в Пекин, което ни лиши от представители в Пекин.

„Аз поех морална отговорност за всичко, което се случи с нашия отбор, подадох си оставката. По принцип, аз съм я подал още на 25 юни, но е друг момент дали някой ме е чул тогава. Само ме изслушаха и веднага си заминах. Повечето хора от Управителния съвет бяха против аз да си подавам оставката, но мое морално задължение бе да постъпя точно така,” заяви Аспарухов.

„В случая има вина, а няма виновни, това е истината. Бъдете сигурни, че всичко, което можех да изследвам като препарати, съм го изследвал. Отделно, не съм луд да давам метандианон, който се изчиства около шест месеца по естествен път, и няма друг начин да се изчисти.”

„Аз това, което го преживявам, не го пожелавам и на най-лошия човек. Това е нещо, което ще нося цял живот, от което ще страдам цял живот. Момчетата и момичетата са абсолютно невинни, аз съм напълно невинен. Много работихме, има видео материали, да се види за какви постижения става дума. Можем само адски много да съжаляваме, защото бяхме страшно подготвени и щяхме да вземем шест медала от Олимпийските игри – пет от мъжете и един от жените.”

„Аз съм дълбоко убеден, че това ръководство трябва да си измие петното, да намерят пари да платят глобите, да намерят пари за подготовка на нов национален отбор, да се помогне на тези момчета, които са наказани. Аз съм убеден, че наказанието ще падне от четири на две години, защото в световната федерация все още има разумни хора. Трябва да се помогне на тези момчета и момичета, които са наказани, да оцелеят, да тренират, и след две години да бъдат отново на подиума и да имат успехи. Ако сега се вземат тези мерки 2012 година ние ще имаме много силен национален отбор и ще имаме много медали.”

„Имам доста покани от чужбина за работа, но искам да мине малко време да преживея тези неща, защото пет месеца са много малко."