Олимпийският шампион Аштън Ийтън е много близо до титлата в десетобоя на Световното първенство по лека атлетика в Москва, след като натрупа 181 точки преднина на върха преди последните две дисциплини.

Американецът се представи много силно в сектор за овчарски скок, като постигна най-добър резултат за сезона - 5.20 метра, и увеличи преднината си пред втория в генералното класиране Михаел Шрадер, който спря на 5 метра. Публиката на "Лужники" бе зарадвана от невероятното представяне на Илия Шкуреньов, който успя да преодолее 5.40 от третия опит.

Тази сутрин Ийтън направи добро бягане и на 110 метра с препятствия - 13.72 секунди, а след това бе стабилен и на хвърлянето на диск - 45.00 метра. По този начин той вече има преднина от 181 точки преди последните две дисциплини в десетобоя - хвърлянето на копие и 1500 метра, където двамата с Шрадер имат приблизително еднакви резултати. За момента третото място заема германеца Рико Фраймут, а близко до него са Деймиън Уорнър (Канада), Карлос Шинин (Бразилия) и Илия Шкуреньов. /БГНЕС