Бившият световен рекордьор на 100 метра Асафа Пауъл от Ямайка се завърна на пистата с впечатляващите 9.96 секунди след контузия на рамото.

Той участва в първенството на Тринидад, което се проведе при лек вятър и дъжд. Това е първо състезание за Пауъл от месец февруари.

„Бях малко нервен заради времето. Доволен съм, тъй като това бе първото ми състезание, а освен това валеше дъжд”, каза той.

Пауъл участва като гост на полуфиналите на 100 метра, но избра да не бяга на финала, за да съхрани енергията си за следващата седмица. Тогава по време на първенството на Ямайка Асафа Пауъл ще се срещне със световния рекордьор на 100 метра Юзейн Болт.

Асафа Пауъл стартира след Ричард Томпсън, но го изпревари на средата на дистанцията и спечели убедително. Томпсън, който е американски колежански шампион, остана втори с 10.11 секунди.

За 25-годишният Пауъл това е 34-о бягане в кариерата под границата от 10 секунди на 100 метра и изравнено шесто най-добро време за годината.

Асафа Пауъл контузи дясното си рамо, докато вдигал тежести през април. Неговият сънародник Болт постави световния рекорд - 9:72 секунди в Ню Йорк на 1 юни. Предишното най-добро постижение на Пауъл бе 9.74 секунди от 2007 година.