Бившият световен рекордьор в спринта на 100 метра Асафа Пауъл (Ямайка) спечели първо място с 9,94 секунди в коронната си дисциплина на лекоатлетическия турнир в Лондон.

Пауъл загуби рекорда по-рано през годината за сметка на сънародника си Юсейн Болт, който ще бяга на специалитета си от 200 метра във втория ден от турнира в събота. Болт все още не е решил дали ще вземе участие и в двете дисциплини на олимпийските игри в Пекин.

Световният първенец Тайсън Гай, който победи Пауъл през изминалата година, отказа участие в спринта, след като стана ясно, че страда от контузия в ахилесовото сухожилие.

Втори на 100-те метра се нареди Марк Бърнс (Тринидад и Тобаго) с 9,97, а третото място бе заето от Майкъл Фратер с време от точно 10 секунди.

"Чувствах се сигурен и отпуснат и можех да бягам по-бързо. В Пекин отивам за златен медал и няма значение дали Юсейн е там или не", заяви Пауъл.

Руската олимпийска и световна шампионка Елена Исинбаева се доближи максимално близо до 13-я си световен рекорд на открито в овчарския скок, след като на три пъти малко не й достигна да преодолее 5,04 метра. Тя подобри рекорда в овчарския скок при жените на 5,03 метра по време на турнира по лека атлетика в Рим. Исинбаева влезе в състезанието с 4,74 метра, а по-късно скочи 4,87 и 4,93 метра.

"Разочарована съм, защото усещах, че мога да поставя световен рекорд днес. Това е третият ми пореден турнир и чувствам лека умора. В Пекин ще бъде много трудно и за да спечеля там, ще трябва да поставя световен рекорд", заяви непобедимата в овчарския скок рускиня.

Руският европейски шампион Андрей Силнов спечели високия скок при мъжете с най-добро постижение за годината от 2,38 метра.

100 метра с препятствия пък бе спечелено от американския шампион Дейвид Оливър, който се възползва по най-добрия начин от отсъствието на световния рекордьор Дайрон Роблес (Куба).