Левон Аронян спечели юбилейното 20-о и на практика последно издание на шахматния супертурнир по ускорен и блинд шах Амбър в Монако, в което участва и бившият световен шампион Веселин Топалов.

Гросмайсторът от Армения триумфира за трети път в престижния турнир, който спечели през 2008 и 2009 година. Аронян също така е краен победител и в надпреварата на блинд, а на ускорен шах първенец е Магнус Карлсен с впечатляващите показатели 9,5 точки от 11 възможни, най-висок резултат в историята на Амбър.

Водачът в световната ранглиста Карлсен имаше шанс да настигне Аронян в генералното класиране във финалния 11-и кръг, като за целта трябваше да победи Борис Гелфанд в първата си партия „на сляпо” (без да се гледа дъската).

Младият норвежец рискува и загуби както партията, така и възможността да финишира първи. Веселин Топалов се представи на прилично ниво и приключи участието си в Амбър с победа над Василий Иванчук /1,5:0,5/. Първата партия на блинд завърши с реми на 97-ия ход, а във втората на рапид Топалов принуди опонента си да се предаде на 42-ия ход. Миналата година Веско не взе участие в турнира, тъй като се готвеше за мача срещу Вишванатан Ананд за световната титла.

Организатор на състезанието бе фондация „Макс Еве”, подпомагана от шахматния меценат Йоп ван Остером, холандски милиардер, който живее в Монако. Тазгодишното юбилейно издание беше последно издание на това безпрецедентно в историята на шахмата съревнование.

Първият турнир се провежда през 1992 г. в Рокебрюн (Франция), за да отбележи раждането на Мелъди Амбър, дъщеря на семейство Ван Остером.

Надпреварата на рапид печели Василий Иванчук, единственият играч, участвал във всички турнири „Амбър”. Година по-късно се въвежда формулата, която прави Амбър уникален в шахматния свят - състезателите местят фигурите както на рапид, така и на блинд, с вързани очи.

През 1993 година турнирът се провежда в Монако, който остава негов дом до 2008 година, когато е преместен в Ница. Заради исторически причини семейство Ван Остером пожелаха Княжеството отново да посрещне прощалното издание на това уникално зрелище и любимо място за събиране на шахматния елит през последните две десетилетия.