Протестът на президента на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, който върна олимпийския си медал в МОК, във връзка с идеята за изваждане на борбата от олимпийската програма, последваха олимпийските шампиони и медалисти от големи първенства - Петър Киров, Еньо Вълчев, Димитър Добрев, Георги Мърков, Александър Томов, Армен Назарян, Серафим Бързаков, Рахмат Сукра, Живко Вангелов, Емил Иванов.

Армен Назарян обяви, че през годините е свалял доста килограми и в знак на протест декларира готовност да обяви гладна стачка. Към идеята му се присъедини и Серафим Бързаков.

Георги Мърков, който е дарил всичките си медали на Музея на спорта, изрази надежда че ако отличията му бъдат върнати също ще върне олимпийското си злато в централата на МОК.

"Борбата е спортът на бедните народи, в нашия спорт няма толкова пари, каквито МОК иска от нас - каза Рахмат Сукра. - Но нали не парите са в основата на олимпийските принципи и идеите на Пиер дьо Кубертен."

На срещата присъства и членът на бюрото на ФИЛА и президент на Европейската централа по борба Цено Ценов, който даде подробности около последния изпълком на ФИЛА на остров Пукет, на който президентът Рафаел Мартинети бе сменен.

Той разясни, ще кризисен щаб, от 8 души, ще работи по презентацията на борбата, която при второто гласуване на изпълкома на МОК да запази мястото си в олимпийската програма.

Легендата Валентин Йорданов обяви, че връща олимпийския си медал от "Атланта 96" в знак на протест на предложението на Изпълкома на МОК, борбата да бъде извадена от програмата на игрите през 2020 година.

Освен писмо до президента на МОК Жак Рох шампионът изпраща в централата на МОК и книга "Българската слава", събрала златните истории на нашия народ.

Предлагаме ви писмото на Валентин Йорданов до Жак Рох.

ДО МЕЖДУНАРОДНИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ

КОПИЕ:

ДО НАЦИОНАЛНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТИ

ДО НАЦИОНАЛНИТЕ ФЕДЕРАЦИИ ПО БОРБА

Уважаеми президент Рох,

В знак на протест връщам в централата на Международния олимпийски комитет в Лозана спечеления от мен златен медал на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. С този акт изказвам и своята солидарност с милионите състезатели и почитатели на нашия спорт, които осъждат предложението на Изпълкома на МОК да се извади борбата от програмата на Олимпиада 2020.

Нашият спорт е неизменна част от олимпийското движение и сред основоположниците както на древните, така и на съвременните олимпийски игри.

Позволявам си да ви изпратя и книгата «Българска слава», в която е събрана златната история на нашия малък, но силен народ. В нея са събрани мечтите, любовта, постиженията и гордостта на хиляди шампиони и достойни личности. Всички те са част от онези 180 международни федерации, обединяващи борци от различни религии, цвят на кожата, пол, социално положение, теглови категории. Но трябва и да Ви се признае - с игнориране на спорта борба Вие постигнахте това, което не се отдаде на нито един политик - успяхте безрезервно да обедините Русия, САЩ и Иран за една кауза - спасението на спорта, без който олимпиадите няма да са същите.

Валентин Йорданов, олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион по борба

Председател на Българската федерация по борба

Зам.-Председател на Българския олимпийски комитет