По време на състезание от Диамантената лига в Рим Арманд Дуплантис счупи брадясалия рекорд в овчарския скок и веднага бе провъзгласен за новия диамант в леката атлетика. 20-годишният швед прелетя над шест метра и 15 сантиметра и прати в историята върховото постижение на Сергей Бубка, който през 1994 г. преодоля 6,14 м.
 
"Имаше много напрежение върху мен, защото всички говореха за това как трябва да подобря световния рекорд. Реших най-накрая да го направя, за да спрат да ме питат. Когато счупих рекорда, почувствах огромно облекчение", призна Дуплантис, който успя от втория си опит на 6,15 м.

Арманд Дуплантис

източник: getty images

Заради затегнатите мерки по време на пандемията от коронавирус "Олимпико" бе празен и феновете не успяха да видят на живо новия световен рекорд.

Дуплантис държи и рекорда на закрито. През февруари скочи 6,17 м в Полша, а седмица по-късно в Шотландия подобри представянето си с един сантиметър. 

Мнозина се чудят защо Арманд, който е роден в САЩ, се състезава за Швеция. Обяснението е просто - баща му е американец, а майка му шведка. Има двойно гражданство, но избира скандинавската страна. И двамата му родители са бивши спортисти и това предопределя съдбата му. 
 
Баща му Грег е бивш състезател на овчарски скок, с личен рекорд от 5,80 м. И напълно логично той е негов личен треньор. Майка му Хелена пък е била състезателка по седмобой и по волейбол. 
 
Арманд има двама по-големи братя - Андреас и Антоан, които също са се занимавали с овчарски скок като юноши, но по-късно се отказват. Антоан продължава в бейзбола, като още се състезава.