Бившият президент на федерацията по спортна гимнастика на САЩ Стив Пени бе арестуван по случая със сексуален тормоз от бившия лекар на гимнастиката Лари Насар, съобщава вестник Huntsville Item.

Пени бе заловен в Гатлинбург, Тенеси и очаква екстрадиране до Тексас, съобщиха прокурори.

Според обвинението, бившият президент е подправил улики по време на разследването по случая с Насар, като е наредил преместването на документите от Кароли Ранч до Уокър Каунти, Тексас, които са били свързани с действията на Насар във фермата. Преместването на документите е целяло унищожаването или укриването на улики и да навреди на разследването.

"По време на разследването на тексаските рейнджъри и шерифа на Уокър Каунти, няколко източника потвърдиха, че Пени е преместил документите, веднага щом е разбрал, че разследването започва да тече", заяви адвокатът Дейвид Уийкс. Документите са от Кароли Ранч, която е тренировъчната база на златните олимпийски медалисти по гимнастика. Това е и мястото, където според информации Насар е насилил сексуално няколко състезатели.

През февруари лекарят бе осъден от 40 до 175 години затвор, след като се призна за виновен в изнасилването на 10 момичета. Пени може да влезе зад решетките от 2 до 10 години углавно престъпление от 3 степен. "Пени бе издирван от полицията в Тексас и Тенеси и най-накрая бе локализиран. Сега той ще изтърпи своето наказание", сподели шерифът на източния кръг в Тенеси Дейвид Джоли.

Арестът на Пени идва ден, след като временно назначеният президент и главен изпълнителен директор на федерацията по спортна гимнастика на САЩ Мари Боно подаде оставка само няколко дни, след като бе избрана на поста заради неспиращите критики от страна на Олимпийските звезди Симон Байлс и Али Райсман. Ареста на Пени и оставката на Боно само добавят към кризата в американската спортна гимнастика, която все още не може да се съвземе след шокиращия случай с бившия лекар Лари Насар. /БГНЕС