Изключително голям интерес предизвика Европейското първенство по спортна гимнастика за всички възрастови групи, което започва утре, 14 май, в София. Арена Армеец ще бъде домакин на повече от 600 гимнастици, които ще мерят сили, в рамките на следващите две седмици.

Очаква се над 100 журналисти от целия свят да отразят надпреварата, като представители на медиите ще има дори от САЩ и Афганистан. Причината за огромния интерес е фактът, че това ще бъде първото отборно състезание след Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Европейското първенство е с най-трудния възможен формат, разкриха организаторите на шампионата, тъй като в рамките на две седмици юноши, девойки, мъже и жени ще си поделят 26 комплекта медали.

Първите отличия ще бъдат връчени в отборната надпревара при девойките, която ще се състои в сряда, 14 май. Последният комплект медали, в кулминационната част от състезанието, ще бъдат разпределени на 25 май, неделя, при мъжете.

Входът за зрителите по време на квалификациите в сряда и четвъртък е свободен, а в останалите дни до края на седмицата билетите са по 5 лева на ден. След това, за надпреварата при юношите и мъжете схемата ще се повтори.

Европейското първенство е от изключителна важност и не само заради разпределението на общия брой медали. Турнирът е последната възможност да бъде спечелена квота за Младежките олимпийски игри в Китай тази година. В същото време, мъжете и жените ще се борят за квоти за Европейските игри, които ще се проведат в Баку през 2015 година.

България не е била домакин на състезание по спортна гимнастика от подобен ранг от 1983 година, когато Варна прие надпреварата на най-добрите европейци.