Японският сумист Котошогику е на крачка от спечелване на първа в кариерата си Купа на Императора. 180-килограмовият борец има уникален шанс да триумфира с най-ценния трофей в древния японски спорт.

След 14-ия кръг на турнира "Хацу башьо" в Токио Котошогику е едноличен лидер с актив от 13 победи и една загуба. Ако утре пребори Гоейдо, Котошогику ще стане победител в надпреварата, без значение от изхода на другите срещи. Шансове за титлата имат също Хакухо и Тойоношима, които са с по две загуби. Хакухо днес претърпя второ поражение в схватката си с Кисеносато. Тойоношима победи Йошикадзе, но контузи лявото си коляно.

Българинът Даниел Иванов-Аоияма записа безпроблемно шеста победа в турнира срещу 23-годишния японец Митакеуми. В последния кръг съперник на бореца от Елхово ще бъде Шоходзан (9-5 за "Синята планина" в преките двубои). Великият шампион Харумафуджи претърпя днес трета загуба и отпадна от борбата за Купата на императора.

Котошогику е от школата Садогатаке, в която треньор е Калоян Махлянов-Котоошю. За да има правото да бъде наставник в Страната на изгряващото слънце, Калоян се отказа от българското си гражданство и сега носи фамилията на съпругата си Андо. Той стана японец, тъй като треньори в професионалното сумо могат да бъдат само поданици на Императора.

Първият европейски "одзеки" през февруари миналата година получи постоянен треньорски лиценз и името Наруто. /БГНЕС
 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS