Антъни Иванов записа първи европейски финал за мъжкото ни плуване от 21 години. От есента бронзовият медалист от световното за юноши и многократен държавен шампион и рекордьор ще е студент в САЩ, първокурсник в Университета Оубърн, щата Алабама.

Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) анализира пред bgswim.com представянето си на европейското първенство и какво му предстои.

- Антъни, за неизкушените от плуването е непонятно как един бански костюм може да издъни целогодишния ти труд. Какво го прави по-специален?

- Банският наречен “powerskin carbon ultra” е по-различен от модела “карбони”. По принцип този тип бански се използва за 50, 100 метра. За спринтове. Не знам защо реших да плувам с него. Исках да видя как ще бъде, също така го обух предварително и ми беше добре. Не съобразих, че ще плувам 200 м и няма да е същото. Просто това беше грешка която със сигурност няма да се повтори.

- Кое е по-голямото разочарованието – това, че не показа реалните си възможности или, че не успя да вземеш медала, който искаше и за който бе готов?

- Не знам. На сериите и на полуфинала се видя, че съм подготвен, дори можех да плувам по-бързо, но се пазех за финала.

- Какво ти казаха непосредствено след финала и няколко дни по-късно твоят наставник Николай Вакареев и баща ти Антон?

- Казаха ми, че най-важното е да съм жив и здрав. Че европейското първенство в Глазгоу не е последното ми състезание и ще знам занапред да не си правя подобни експерименти.

- След сериите на 100 м бътерфлай каза, че не си ял и спал – не можеше ли да се въздейства срещу това?

- Не смятам, че щеше да ми помогне спортен психолог. Просто ми трябваше време да остана сам със себе си. Да преосмисля всичко. Беше по-разумно да пропусна 50 м бътерфлай, защото беше сутринта след верния финал на 200 м. Не бях разплувал и не се чувствах добре заради случилото се.

- Какъв урок научи от това Европейско първенство?

- Да правя нещата, както аз си знам, да не правя експерименти в най-важните моменти, за да няма последствия, както стана на това европейско първенство. Ще се подготвям за световното първенство на малък басейн в Китай през декември. След това тренировките ми ще са насочени към шампионата на голям басейн догодина. После следва европейското на малък, след това на голям басейн и накрая са олимпийските игри в Токио през 2020 година.

- Каква е целта ти за олимпийските игри?

- Медал. /БГНЕС