Гросмайстор Антоанета Стефанова записа първа победа на европейското първенство по шахмат за жени, което се провежда в черногорския град Петровац.

В партия от третия кръг Стефанова постигна успех с черните фигури над представителката на Азербайджан Назлъ Хумбатова и събра актив от 1,5 точки.

С актив от 2 точки най-напред в класирането от българките излезе Виктория Радева. В третия кръг тя направи реми с черните фигури със Софи Мийе от Франция.

Другите три българки допуснаха загуби в третия кръг. Белослава Кръстева отстъпи на Елина Даниелян от Армения, Надя Тончева падна Наталия Букса от Украйна, докато Петя Караиванова се предаде в партията срещу Петра Кейжар от Словения. Кръстева и Тончева остават с резултат от 1,5 точки, докато Караиванова е без актив.

В четвъртия кръг, който е по-късно днес, Радева ще играе с Йоланта Завадска от Полша. Стефанова среща друга полякиня - Ливия Яроцка, Кръстева ще играе с австрийката Аника Фрьовис, докато Тончева ще има за съперник Анжелика Вълкова от Украйна. Съперничка на Караиванова ще бъде Сенем Гюл Басари от Турция.

След първите три кръга само четири шахматистки имат пълен актив от 3 точки.

Автор: Георги Крумов/БТА