Българската гросмайсторка Антоанета Стефанова е на 29-о място след днешните три кръга на Световното първенство по ускорен шах, което се провежда в Москва. Стефанова постигна една победа и в две партии завърши наравно, което увеличи актива й от 2.5 на 4.5 точки.

В 5-ия кръг с черните фигури тя завърши наравно с Олга Баделка от Беларус, а в 6-ия с белите победи Екатерина Ковалевска (Русия). В 7-ата си партия Стефанова отново с черните завърши рававно с Олга Зимина (Италия).

Другата българка Габриела Антова е на 97-о място с 2.5 точки след днешните партии. Най-напред тя победи с белите Елена Семьонова (Русия) в 5-ия кръг, но в следващия 6-и кръг отстъпи на Евгения Овод (Русия). В 7-ия вече с белите фигури 17-годишната Антова падна от рускинята Зарина Шафигулина и така днес прибави само 1 точка към актива си.

В началото на месеца Стефанова спечели бронз на Европейското първенство по ускорен шахмат, проведено в Монако. Във всеки от трите дни на Световния шампионат ще се изиграят по пет партии по швейцарската система. В надпреварата участват общо 122 шахматистки от 26 държави.

След днешните партии начело в класирането е Ирина Булмага (Румъния) с 6,0 точки, колкото има и китайката Тан Чжонги, но с по-лоши допълнителни показатели. Седем състезателки се нареждат след тях с по 5,5 точки./БТА