Европейската вицешампионка по ускорен шахмат Антоанета Стефанова беше избрана за спортист №1 на месец януари. Тя получи наградата си на специална  пресконференция, в която говори за проблемите на българския шахмат и целите си в близко бъдеще.
 
„Благодаря за признанието, то е важно за нашия спорт. От утре започва 10-дневен лагер-сбор на женския национален отбор, осигурен от Българската федерация по шахмат. Лично аз не си спомням кога за последно сме видили подобна подготовка. Целта тази година е и Олимпиадата в Унгария, както и индивидуалното Световно.
 
Това, че нямаме лагери, обикновено се дължи на липса на средства, а не на липса на нужда. При нас най-големия проблем е системната работа с треньор. Много хора се чудят защо са ни треньори при наличието на компютри. Да, имаме достъп до всякаква информация, но компютърът не може да е треньор. Всеки вижда шаха по различен начин. 
 
Проблемите в шахмата са много сериозни заради финансовите злоупотреби от 2011 година. Издадени са присъди, но държавата не си търси парите от никого конкретно. Би било хубаво всички да се обединим, но предстои да загубим шахматния дом „Гешев“. Нашите момичета дебютираха чак сега на Европейско, а можеха да го направят преди четири години. Миналата година беше даден лиценз от ММС на БФШ 2022 и не е нормално. Виждате ние какви резултати постигаме без една стотинка държавно финансиране. Постигнахме първи златен медал в историята на България от отборно състезание. Не знам дали лицензът ще бъде взет на БФШ 2022. 
 
Ние нямаме нищо против обединението, но трябва да се случи там, където сме членове на ФИДЕ, за да може нашите деца да участват на Европейски първенства. Толкова години не можехме да играем под български флаг. Не разбирам защо се предлага отново вариант България да загуби лиценза си.
 
Звучи ми странно БФШ 2022 да говорят за обединение, а през цялото време пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят дела в Лозана. Българският шах все още има да плаща дълг от 16 хиляди евро. Въпреки че не са наши дългове, сега ние като членове на Европейския шахматен съюз трябва да плащаме пари. Не беше лошо вместо да се почват нови дела, да се покрият старите задължения. Абсолютно всеки е добре дошъл, не сме изключвали клубове. Няма и да го правим, ако някой има друго мнение. Обединението ще стане по един естествен начин. Държавата не може да е страничен наблюдател, за да може състезателите да си гледаме шаха и да не се занимаваме с други неща”, коментира Антоанета Стефанова.