Гросмайстор Антоанета Стефанова се класира на  4-то място на световното първенство по ускорен шахмат за жени,  което завърши днес в руския град Ханти Мансийск.

Световна шампионка по ускорен шахмат за жени стана Катерина  Лагно от Украйна, която победи в тайбрек рускинята Александра  Костенюк.

Катерина Лагно и Александра Костенюк завършиха с по  10,5 точки след изиграването на 15-те кръга. Антоанета Стефанова, Олга Гиря (Русия) и Ана Музичук (Словения) завършиха с по 10 точки в крайното класиране.

Но  22-годишната рускиня Олга Гиря спечели бронзовия медал от  шампионата поради по-добри допълнителни показатели - най-голям  брой победи от трите шахматистки. Така Антоанета Стефанова се  класира на четвърто място, а Ана Музичук - на 5-то място.

Днес в партия от 11-я кръг българката завърши реми с Ана Музичук, в 12-я кръг победи Ирина Круш (САЩ), в 13-я загуби от Влентина Гунина (Русия), в 14-я победи Алина Каминска (Русия), а в 15-я завърши  реми с Бела Хотенашвили (Грузия).

Именно партията от последния,15-ти кръг с оказа решаваща за  Антоанета Стефанова, която с белите фигури бе принудена да се  съгласи на реми на 91-вия ход с грузинката.

Така 24-годишната Катерина Лагно, родена в Лвов, наследи световната титла по ускорен шахмат за жени от Антоанета  Стефанова, която триумфира в Батуми през 2012 година.