Антоанета Бонева, която спечели златен медал в последното състезание на пневматичен пистолет във Форт Бенинг коментира актуални теми около финансирането в спортната стрелба, както и коментира пред журналистите, че парите в спорта са недостатъчни.

"Само добрите приятели на личния ми треньор Христо Маринов ни помогнаха да участваме в последните няколко състезания. Финансирането от държавата и община Търговище е крайно недостатъчно", заяви в Търговище днес състезателката Антоанета Бонева, която спечели олимпийска квота и златен медал в последното състезание, което се проведе в САЩ. Думите й подкрепи и нейният треньор.

"Този министър (б.а. Красен Кралев) изобщо не го интересува спорта. Федерацията по спортна стрелба е шеста сред олимпийските спортове, а финансирането ни е на 22-ро място. Представете си за шах са дадени 1 милион лева, а за спортната стрелба 490 000 лв. Направи ми много грозно впечатление, че в телевизионно предаване министър Кралев потвърди, че са дадени над 10 милиона лева за зала във Варна, която се нуждае от ремонт. Явно така стават нещата – дават се поръчки на фирми, после парите се връщат на когото трябва”, каза Христо Маринов. 

Според него, до ден днешен от министерството за тази година не е отпусната и стотинка за клубовете. Едва преди няколко дни от община Търговище са били преведени 4 000 лева, докато през миналата година те са били с 1000 лева повече. 

"И ако Антоанета е вече в националния отбор – с другите деца какво да правя. Аз съм пред дилемата да заключа залата и да разпусна децата”, каза Христо Маринов. 

"Ние отидохме до САЩ само благодарение на приятелите на треньора. Ако не бяха те щяхме да видим квотата през крив макарон”, каза Бонева. Запитан от нас, Маринов обясни, че участието в САЩ е струвало по около 3 000 лева на човек.

Основен и единствен спонсор на пътуването на Антоанета Бонева и Христо Маринов за Европейското състезание по спортна стрелба пък е бил Огнян Донев.

Сега пред двамата предстои участие в състезанието в Мюнхен, а шест дни по-късно и в Европейските игри. Според Маринов обаче, касата на клуба по спортна стрелба Светкавица - Търговище е празна.