Националната по спортна стрелба Антоанета Бонева получи приза за спортист на месец май и традиционната значка, която връчва „Пресклуб България“ - „Златна България”. От началото на тази година Бонева трупа отличие след отличие – сребърен медал на Европейското първенство за въздушно оръжие, четири медала от турнирите за Световната купа, от които два златни, един сребърен и един бронзов. Към всичко това преди броени дни тя добави сребърен медал от Европейските игри в Баку на малокалибрен пистолет.

„Конкуренцията беше много силна, защото в стрелбата се раздаваха олимпийски квоти за Рио”, сподели личният треньор на Антоанета Христо Маринов.

Антоанета Бонева и Христо Маринов

източник: БГНЕС

„По нищо не отстъпваше на олимпийския турнир в Лондон 2012”, пък каза чаровницата от Търговище. Тя призна, че след като е станала майка преди 2 години, са започнали големите успехи в кариерата й, защото детето осмисля живота.

В понеделник Антоанета Бонева започва подготовка за Европейското първенство на малокалибрено оръжие. Шампионатът е от 19 юли в Марибор, Словения, където ще продължи битката за олимпийски квоти.

Ще ги спечелят първите двама във всяка дисциплина, но ако съответните шампиони и вицешампиони вече са с квоти, ще се възползват третите и четвъртите поред в класирането. Досега имаме трима сигурни участници в Рио2016 г. - Антоанета Бонева, Антон Ризов и Самуил Донков.

Най-голямата ни надежда за квота в Словения е двукратната олимпийска шампионка на пистолет Мария Гроздева. На същото оръжие ще се състезава и Моника Костова. При жените на пушка в олимпийската дисциплина 3 х 20 ще стреля Янина Станчева, при мъжете на пистолет – Николай Колев.

„Надяваме се до края на цикъла от олимпийски квалификации /февруари 2016 г., Европейско първенство на въздушно оръжие/ да завоюваме още три квоти”, каза спортният директор на Българския стрелкови съюз Димитър Тодоров. /БГНЕС