Председателят на националната антидопингова комисия Камен Плочев обяви, че допинг пробата на Пламен Константинов е отрицателна и че от волейболната федерация са се презастраховали с неговото изваждане от състава.

„Наистина има завишено ниво на тестостерон, но в рамките на допустимата норма” - заяви Плочев пред БНТ - „Както е известно тестостеронът се съдържа в организма на човек, но в определено съотношение към епитестостерона. При превишаване на тази норма се счита, че даденият спортист е прибягнал до употребата на забранени вещества.”

„В случая ръководството на Българската федерация по волейбол се е презастраховало от страх”, каза още антидопинговият шеф.

По рано днес в специално интервю за Гонг президентът на БФВ Данчо Лазаров разкри няколкодневната мистерия около Константинов и призна, че Гибона е със завишено ниво на забранени субстанции.

Според Плочев, Лазаров обаче не е съвсем точен, тъй като в отборните спортове се третират по различен начин и не следва служебна загуба при наличие на една положителна допингпроба, а само даденият състезател се отстранява от понататъшно участие.

Становището на националната антидопингова комисия е категорично, че неговата проба е отрицателна и не може да бъде друго. Това пък означава, че Пламен Константинов трябва да си направи тест на друго място.