Българският ансамбъл при жените по художествена гимнастика остана извън челната тройка след първото изиграване на турнира от Световната купа, който се провежда в Потримао (Португалия). Момичетата на Илиана Раева заеха пето място във временното класиране. За съчетанието си с пет обръча Владислава Танчева, Галина Танчева, Кристина Рангелова, Стела Султанова, Боряна Йорданова и Михаела Маевска получиха оценка от 23.300 точки.

Момичетата допуснаха изключително груба грешка с изпускане на обръч извън терена, което наложи замяната му с резервен уред и пропускане на задължителен елемент. Въпреки това грациите се класираха за финала на този уред.

Първата позиция бе отредена за ансамбъла на Беларус (26.800). На второ място към момента е съставът на Испания (24.650), следван от Русия (24.400) и Израел (23.375). Челната шестица допълва ансамбълът на Германия (23.075).

На изключително силния турнир в Португалия участват всички големи сили в този спорт.

Надпреварата за ансамбъла при жените продължава утре, като тогава ще се изиграят съчетанията с две въжета и три ленти. Финалите са в неделя. 

След първото си изиграване ансамбълът при девойките ни заема второ място. След първото си изиграване на съчетанието с пет ленти момичетата на Белла Каратанчева в състав - Румяна Георгиева, Елена Тодорова, Христина Тодорова, Цветелина Найденова, Абигейл Зашева и Виктория Стоянова, получиха оценка от 23,525 точки. Първото място е за ансамбъла на Русия, който заслужи оценка от 24,750 точки за първата си композиция. На трета позиция към момента е съставът на Беларус (22,475). Първата шестица във временното класиране допълват ансамблите на Израел, Испания и Унгария.

Битката при девойките продължава утре с второто си изпълнение. Финалът, в който участие ще вземат 8-те най-добри ансамбъла, е в събота.

Днес за първите си изигравания ще излязат и индивидуалните ни състезателки - Биляна Проданова и Габриела Кирова.