Режисьорът Андрей Слабаков даде старта на втория международен маратон в Каварна. Точно в 9.30 часа той натисна спусъка на сигналния пистолет и по класическата дистанция от 42,195 км стартираха около 100 лекоатлети.

Заедно с тях се впуснаха по 10-километровото трасе други 300 атлети, а след това беше даден старта на 800 метра за деца и юноши.

Във второто издание на маратон Каварна, който е с ранг на Балкански шампионат и национално първенство, стартираха близо четири пъти повече участници от първото му издание през 2009 година. Организатори на проявата са община Каварна и БФЛА.

При мъжете с интерес се следят кенийските лекоатлети Джулиус Кимеу и Симон Тонуи, а при жените - бягането на рускинята Надежда Семилетова, постигнала второ време на маратона в Каварна през миналата година.

От секретариата на състезанието съобщиха, че през тази година всеки от участниците на 10 километра и 42,195 километра са снабдени с чипове, които следят всеки един от състезателите. Техниката за това първо по рода си измерване в България е на турско-унгарска фирма.

Целта на поставянето на чипове на атлетите е да се знае по всяко време на дистанцията, какъв резултат постигат и къде се намират, а също така и да се повиши ранга на проявата с оглед кандидатстването на Каварна за Световното първенство по полумаратон през 2012 година.