Ски бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метеорологични условия издания. При жените триумфира Мария Николова, за да запише своята трета победа в изпитанието.

Над 700 бегачи застанаха на старт в полунощ срещу и до 4:00 часа сутринта се движеха при що-годе нормални условия. 

Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. ПКСС и организаторите следяха внимателно дали няма да се потвърдят прогнозите за буря, силен вятър и гръмотевици, точно когато голямата група от бегачи трябваше да премине през предела и най-високота част от маршрута от Южната страна на планината между Чейпетльово и Ярема. 

Първите 30-ина най-бързи бегачи с подходяща екипировка и подготовка преминаха преди дъжда този участък, но след това температурата падна до 11 градуса Целзий, а силно разкаляният терен направи невъзможни за мнозина изкачванията. На Заслона гореше печка, имаше подкрепителен пункт с напитки, храни и подсилки. Наложи се изчакване на групата там за да не се стигне до наранявания и хипотермия, а поради дълго продължилия порой много от стартиралите бяха транспортирани от организаторите обратно до старта.

В крайна сметка най-добре в ужасните условия се справи Андрей Гридин, който финишира за 8.43:21 часа, на 4:43 минути, пред шампиона от миналата година Ивайло Атанасов, завършил с време 8.48:04 часа. Трети е Ивайло Хаджиев, завършил за 9.14:03 часа, с което повтори класирането си от предишната Обиколка.

Гридин е роден в Казахстан, но получи българско гражданство и стартира в 4 дисциплини от ски бягането на последните зимни олимпийски игри в Сочи.
Това е второто му участие в Обиколката на Витоша и втора победа след златото преди две години.

"Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам в страни по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започна да гърми, беше страшно. По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк. Доволен съм, че дадох реванш на Ивайло, който ме би преди няколко седмици в Сливен. Поздравявам го, той също беше достоен за победата," каза след финала Гридин, като уточни, че бяганията вече са му приоритет пред ските и че няма да участва на предстоящата приз февруари Олимпиада в южнокорейския град Пьончан. 
Следващото изпитание за Андрей е ултрамаратон в Австрия с денивелация по цялото трасе 8000 метра.

При жените първа финишира Мария Николова с време 9.49:13 часа. Миналата година тя бе втора след Антония Григорова, която сега се отказа поради тежките условия на 75-ия километър. 

50 минути след шампионката финишира Елеонора Григорова с време 10.39:51 часа, а бронзът е за Меглена Бенева с 12.21:37 часа.

Това е трета победа за Мария в Обиколката на Витоша при нейното седмо поредно участие. 
"До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания Ц например преди две години в Сърбия. Сега ми предстои трети за годината ултрамаратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно," каза след победата си Мария Николова.

Най-бързи при дуатлонистите Ц преминали за два дни по 100 километра с велосипед и с бягане - бяха Кристиян Кирилов с общо време 15.32:44 часа, пред Калоян Чанев 16.35:33 часа и Захариас Кипарисис 17.23:18 часа и други.

"Имало е дъжд и порой други години, но толкова продължителен обилен валеж не си спомням. Поздравявам финиширалите и съжалявам, за тези, които цяла година се готвеха, но неблагоприятното време не им позволи да изпълнят целта си. Каним ги още от сега следващата година, когато Обиколката ще бъде на 23 и 24 юни," каза Анна Пенчева, един от основните организатори на Витоша 100 през годините.

Вчера гръкът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите.

Тази година сред участниците в 34-ото издание на Обиколката имаше представители на 24 държави, с три повече от миналото лято, а броят на чужденците бе над 70. /БТА