„Водещото сега е да изградим основите на бъдещите успехи на българските щанги с повече внимание към младите. Събираме най-доброто”, сподели президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Андон Николов.

С непълни състави ще бъдем на предстоящото Европейско първенство за мъже и жени в Страсбург от 17 до 22 април.

„Нямаме големи шансове за Евро 2007, но се подготвяме за световното и Олимпиадата. Преди се радвахме на сребро и бронз, а сега се задоволяваме и с влизане в шестицата. Полагаме основите за възраждането на щангите, сега сме е преходен период. Опозицията продължава да агитира, не са спирали. Тези, които влизат в преговори с тях, ще бъдат отстранени и заменени от млади щангисти. Милен Добрев ми каза че ще вдига на европейското”, каза още босът на родните щанги.

Много здравословни проблеми и трудности са съпроводили подготовката на тима ни. Контузии спират от участие Алан Цагаев и Георги Марков.

Демир Демирев има проблеми с бедрото, но ще се бори за медал. След четиригодишно отсъствие се завръща Златан Ванев. Той бе извън състава и заради двегодишното наказание за положителна допингпроба.

При жените също има завръщане - Донка Минчева при най-леките - до 48 кг. Всички български национали са били подложени на внезапен допингконтрол на 23 март.

Съставът на България за Европейското първенство по вдигане на тежести от 17 до 22 април в Страсбург:

мъже:

до 56 кг: Владимир Урумов

до 62 кг: Ясен Стоянов и Ивайло Филев

до 69 кг: Демир Демирев

до 77 кг: Златан Ванев

до 94 кг: Милен Добрев

до 105 кг: без участник

над 105 кг: без участник

жени:

до 48 кг: Донка Минчева

до 53 кг: Севгинар Топалова

до 58 кг: без участничка

до 63 кг: Златина Атанасова и Гергана Кирилова

до 69 кг: Тодорка Иванова

до 75 кг: Славейка Ружинска

над 75 кг: без участничка