Турнирът „Олимпийски надежди”, който събра деца от цяла България в началото на септември в Албена, трябва да се провежда ежегодно, дори с международно участие. Факт е, че състезанието бе първо по рода си у нас, а поводът завършилата Олимпиада в Пекин. Там нашата делегация не се представи (с малки изключения) достойно, а причините за спада на спортните ни успехи се крият в занемарения с години масов спорт и меко казано трагичната детско-юношеска школа. Отскоро започнаха да се създават нормални условия за подготовка, но като че ли предимно във футболната база.

За останалите спортове ситуацията на места е отчайваща. Почти липсват състезания за деца и юноши, а спортната тръпка се възпитава от ранна възраст. В противен случай- каузата е загубена. Тези факти се дъвчат от години като стара грамофонна плоча, но активност в положителна посока не се забелязва. Ето защо състезанието в Албена ни впечатли и си струва да го коментираме. Защото бъдещето на спорта трябва да бъде положено точно в подобен род турнири.

Порочна бе практиката на старото ръководство на БОК да се имитира дейност един път на четири години и то в закупуването на самолетни билети и екипировка за бг-олимпийците. С тези задачи, които са фасулска работа за всеки средно кадърен туроператор се изчерпваше функцията на олимпийската ни централа. Затова представянето ни в Пекин бе закономерно, с тези усилия-толкова! Нужна е спешна промяна и Стефка Костадинова осъзнава, че без помощта на неправителствените организации няма да се справи с наследения „разграден двор”. Сработката с Българската федерация за деца лишени от родителски грижи даде като резултат първия у нас турнир”Олимпийски надежди”. Идеята прекрасна, въпросът е дали ще бъде продължена като традиция. Ясно като бял ден е: спортът има нужда от това!

„Това състезание трябва да се провежда ежегодно. Идеята е да запазим запалените по спорта деца поне още 4-5 години. Колкото по-висока е основата на масовия спорт, толкова по-лесно се гради високото спортно майсторство. Водещото в турнира не бе постижението, а идеята и философията на спорта. Имам идея това състезание да прерасне в международно, да се организират успоредно и семинари, срещи със спортните ни звезди. Наясно сме, че не можем да развиваме всички видове спорт. Приоритетно трябва да заложим там, където сме се доказали и където имаме традиции. Държавата е съвсем реално да гласува бюджет със своите ресурси за подобен род състезания. В страните, където високите постижения са факт, неправителствените организации са в помощ на държавните органи. ДАМС и БОК следва да съгласуват единна политика. Предстоят младежки олимпийски игри и подобни състезания ще са ни от огромна полза”, разкри за ГОНГ философията си по темата организаторът на „Олимпийски надежди” Анатоли Илиев.