Анатоли Илиев, човек, който е дал много за българския спорт и продължава да дава, заяви за Гонг, че ако родните ни спортисти вземат шест медала в Пекин, ще е истински успех за страната ни. Той говори за предстоящата Олимпиада, за старши треньора на ЦСКА Димитър Пенев и за това как можем да помогнем на децата, лишени от родителски грижи.

„Всички искаме да имаме над 10 медала. Въпросът е, че трябва да бъдем реалисти. Това ще е най-тежката Олимпиадата - традиционно силни участници с много големи бюджети и награден фонд”, сподели пред Гонг Анатоли Илиев.

„Лично смятам, че ако имаме 6 медала, ще бъде супер успех. Залагаме на старите олимпийци, които тръгнаха за Пекин.”

Анатоли Илиев сподели още, че за съжаление ако не се появи сега младият талант, който да вземе медал, ще трябва да го търсим в следващия олимпийски цикъл: „Имаме един застаряващ отбор, на който възлагаме надеждите си, но изцяло трябва да се промени политиката в спорта, за да дойдат нови имена. Въпросът обаче е в средствата, държавата и спортните бази, които са крайно недостатъчни и почти липсват. Дошъл е моментът, когато всички знаят за проблема и всеки иска да го реши, но е въпрос на организация, защото съвсем не е лесно.”

„Законите се приемат и преглеждат от 12 години и нещата смятам, че са пред пълно изчерпване. Оттук-нататък 3-4 ведомства трябва да се срещнат, за да решат, че спортът и базите ще са приоритет.”

Анатоли Илиев е един от организаторите на турнира „Каменица ФЕН купа”. Покрай тази любителска надпревара на сцената отново се появи треньор номер 1 на 20 век Димитър Пенев: „Две години обикалях България заедно с Димитър Пенев. Неговите поддръжници бяха изключително много. Свидетел съм, когато влезе на стадиона, как всички стават. Той изживя отпадането на националния отбор в последните квалификации и когато пое тима, нещата бяха предрешени, но ги изживяваше преди това. Колкото до ЦСКА, след като си дал много за този клуб, рано или късно бе в реда на нещата, той да поеме този клуб.”

Основателят на Федерацията за деца в неравностойно положение -Анатоли Илиев, сподели още, че има идея, според която „в местните настоятелства да влязат деца от домовете за деца, лишени от родителски грижи.”