Специалистът Ина Ананиева, който изведе предходния ансамбъл на България по художествена гимнастика до бронзовите медали на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и бе в основата на спечелването на още куп отличия от Световни, Европейски първенства и други престижни форуми, не скри, че е очарована след представянето на новите съчетания на ансамбъла.  

Ананиева, която бе сред специалните гости, сподели, че е останала изключително доволна от видяното. Тя добави, че при все сложността на композициите и осезаемото надграждане спрямо предходния сезон, не знае какво да очакваме за Олимпийските игри в Токио през 2020-а.

Момичетата на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Теодора Александрова вдигнаха хората на крака с изцяло новите си съчетания на пет обръча и три топки и две въжета. Фантастичната петорка изигра танцувални, чувствени, с изключителна сложност и завладяващи композиции, с които ще атакува призовите места на важните надпревари през 2018 година.

„Много съм доволна от това, което видях. Те всяка и всяка година градят повече и повече, и не знам какво трябва да очаквате и за Олимпиадата! Двете съчетания са много трудни, много различни. Може би клоня към топки и въжета. Много атрактивни елементи, много танцувални. Като ги гледам някак си не искам да свършват, искам още да играят, ако може. Много са различни от миналата година“, започна усмихната Ананиева.

„От това, което показват още от първото контролно, ще успеят със сигурност да надградят нивото си от миналата година. Това, което знам още е, че им предстои много работа. Много тежка година предстои – ще има и Европейско и Световно първенство в България. Трябва да се въоръжат с търпение, работа и така Весела да е малко по-спокойна“, продължи още Ананиева.

Уникални съчетания и чудесна игра на ансамбъла на контролното 

„Аз не съм очаквала да не са във форма, доколкото познавам работата на Весела. За мен не е изненада това. Изненадах се много приятно от композициите, защото нямах възможност да ги гледам преди това, само като се чувах с нея по телефона (бел.авт. Весела Димитрова) беше „нищо не правят, нищо не играят“, но просто са наистина фантастични“.

Ина Ананиева се оттегли в края на 2016-а година като треньор, а месеци по-късно стана ясно, че решението ѝ е провокирано от благата вест за бременността ѝ. Ананиева вече има втора дъщеричка, на която посвещава голяма част от ежедневието си, а от дистанцията на малко повече от година време, споделя за това липсва ли ѝ залата и колко често има възможност да я посещава.

Илиана Раева: Ансамбълът е в толкова добра форма, даже е леко притеснително

„Не се появявам в залата, нямам тази възможност, даже от доста отдавна си бях организирала вкъщи да ми гледат бебето, за да мога да дойда да ги видя. Не ми липсва, определено не ми липсва и даже така отстрани е много по-лесно и хубаво“.

Представянето на новите композиции на ансамбъла върна в залата и голяма част от златните момичета на Ина Ананиева. Освен Михаела Маевска, която е помощник на Весела Димитрова, в з. „Раковски“ се появиха още Ренета Камберова, Любомира Казанова и Цветелина Найденова. Последните две също поеха по стъпките на своя учител, когото с радост прегърнаха при появата ѝ, а в края на контролното и направиха снимка за спомен. Запитана за Казанова, която бе с малките момиченца, на които в момента е треньор, Ананиева бе категорична, че я очаква голямо бъдеще в „занаята“.

 „Сигурна съм, че Любомира един ден ще стане много добър треньор, защото тя тръгна от малките деца, ще мине през цялата йерархия, ще стигне до националния отбор и наистина ще бъде много добър наставник“.

Бронзовите медалистки на Олимпийските игри в Рио де Жанейро

източник: Gulliver/Getty Images

„Весето (бел.авт. Весела Димитрова) просто много по-добре от мен се справя. Само да успее да опази момичетата здрави, да нямат никакви контузии, наистина се справя чудесно“, коментира за финал Ина Ананиева.