Норвежкият вундеркинд Магнус Карлсен ще помага на световния шампион Вишванатан Ананд в подготовката му за мача срещу Веско Топалов за световната корона през април в София. Това съобщи индиецът официално пред медиите в страната си.
Запитан дали Шахар Сурия Гангули отново ще бъде негов секундант и на мача в България, Ананд отговори: „Може би. Не съм сигурен. Секундантите са много важно нещо. Дори и да ви кажа, че той ще бъде един от моите секунданти, противниковият щаб няма да ми повярва. Едно нещо е сигурно: Магнус Карлсен ще бъде един от моите секунданти”, потвърди Ананд след края на демонстративен турнир в Калкута.

Той разкри и плановете си подготовката до мача с Веско. „Първата част от 2010 г. ще бъде много важна. През януари ще играя на Корус във Вайк ан Зее и след това през април срещу Топалов за световната титла. Подготвям се усилено за срещата през април. Работя по 12 часа на ден, тъй като подготовката за такъв мач не е лесна задача. Човек трябва да работи 10 пъти повече, отколкото при нормални обстоятелства. Психически и физически трябва да съм в най-добрата си форма. Трябва да съм готов за тежка битка”.

Запитан дали намира разлика между Веселин Топалов и Владимир Крамник, Виши заяви: „Крамник е повече шахматист от класическата школа, докато Топалов обича да импровизира. Трябва да съм готов за арсенала от изненади на Топалов и да се опитам да разбера как ще ме атакува”.