Индийският гросмайстор Вишванатан Ананд подписа договор с Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ за мач за световната шахматна корона с действащия световен шампион - норвежеца Магнус Карлсен, съобщи секретариатът на ФИДЕ.

"Договорът за мача, подписан от Ананд, бе получен тази сутрин", казаха на кореспондент на агенция ИТАР-ТАСС от секретариата.

По информация на норвежките средства за масова информация, световният шампион Карлсен може да откаже да играе в Сочи заради сегашната политическа обстановка. Мениджърът на световния шампион съобщи, че Карлсен ще вземе окончателно решение след завършването на турнира в американския град Сейнт Луис - 7-ми септември.

От ФИДЕ потвърдиха, че крайният срок за подписване на договора е 2 септември.

Съгласно регламента на ФИДЕ ако един от участниците в мача за световната шахматна титла откаже да играе, неговото място заема шахматистът, класирал се на второ място на турнира на претендентите. В случай на отказ на Карлсен неговото място ще заеме руският гросмайстор Сергей Карякин.

Мачът за световната титла по шахмат между световния шампион Магнус Карлсен и победителя в турнира на претендентите Вишванатан Ананд трябва да започне на 7 ноември в олимпийското село в Сочи /Русия/.

Магнус Карлсен стана световен шампион по шахмат през 2013 година, побеждавайки тогавашния световен шампион Вишванатан Ананд. /БТА