Бившият световен шампион по шахмат Вишванатан Ананд сподели, че психическата травма от поражението му от Магнус Карлсен е голяма, но не смята да приключва кариерата си на този етап.

"На церемонията по закриването на мача за световната титла аз осъзнах, че сега ще се върна към своето семейство, сина ми, нормалния живот..."

Индиецът призна, че няма две мнение по въпроса дали победата на Карлсен е заслужена.

"Магнус е съперник с променящ се, нееднозначен стил на игра. Опитах се да използвам стратегия, която да неутрализира силните му страни, но това не проработи. Вие мислите, че не съм искал да играя срещу него по-агресивно? Разбира се, исках. Но Карлсен е универсален играч, притежаващ огромен ресурс. От време на време ми се удаваше да го заставя да играе остри позиции, но не можах да го изведа от тази зона, където му е комфортно. Засега не смятам да приключвам кариерата си. Разбира се, проумявам, че това поражение е значимо събитие в кариерата ми и загубата на званието силно повлия на психиката ми. Засега не мисля да се оттеглям, но в същото време считам, че на човешкия мозък му е нужно време за отдих. Ако веднага започна да мисля за това как да играя в следващата си партия, то няма да дам на моя организъм да се излекува. Затова си взимам пауза: след десет дни ще играя в Лондон на турнира по бърз шах, след това ще си почивам около месец. Стъпка по стъпка, после може да мисля за нов мач", заяви Ананд. /БГНЕС