Претендентът за титлата световен шампион по шахмат Вишванатан Ананд (Индия) победи световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в третата партия от мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи.

Гросмайстор Вишванатан Ананд, който игра с белите фигури, принуди норвежкия гросмайстор да се предаде на 34-тия ход. Резултатът от мача за световната титла е равен - 1,5:1,5 точки.

Четвъртата партия ще се играе утре, 12-ти ноември. След победата Вишванатан Ананд каза, че смяната на тактиката му е помогнала за първи път от пет години да победи Карлсен. "Разбира се, че аз съм доволен - най-после, за първи път през последните пет години, успях да победя Магнус", каза Ананд. "Това не беше просто, макар че аз доминирах през цялата партия. Първите два дни бяха неуспешни за мен и се наложи малко да променя тактиката. Именно тя, а също така и упоритата подготовка в почивния ден, ми помогнаха да изравня резултата в мача".

"Аз, разбира се, можех да играя по-добре", каза Карлсен. Днес беше такава партия, когато нищо не ми се получаваше от самия дебют. Нямаше никакви шансове да променя хода на партията. Какво мога да кажа - ненавиждам пораженията." 

Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат - 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек. След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември./БТА