Световният шампион по шахмат, индийският гросмайстор Вишванатан Ананд даде голямо интервю за руската преса, в което отговаря на много въпроси, свързани с живота от първите му крачки в древната и мъдра игра до двете му световни титли.

Запитан за предстоящия през октомври двубой срещу Владимир Крамник, Ананд отговори, че някои негови колеги, визирайки руснака, се ползват с преференции от страна на световната централа ФИДЕ.

„За мен най-важно бе да спечеля световното първенство. За възможния мач с Крамник почти на мислех, но е позорно, че ФИДЕ така щедро раздава привилегии. Сега обмислям плана за моите действия”, заяви индиецът.

Победителят от двубоя Ананд – Крамник, ще се изправи срещу спечелилият срещата между Веселин Топалов и носителят на световната купа Гата Камски в мач за световната титла.

Вишванатан Ананд се изказа и срещу постоянните промени в регламентите на състезанията, които ФИДЕ прави без да се допита до шахматистите, споделяйки, че е объркан и дори няма представа как ще се провеждат състезанията пред 2009 година.