Националният отбор на САЩ няма да нощува в олимпийското село в Пекин. Идеята на местните ръководители се появила след категоричното решение на китайските власти да не допускат спортистите да внасят готови храни и напитки в селото.

Както съобщи в петък „Шанхай дейли” това разпореждане е спуснато изрично от Олимпийския организационен комитет на Игрите.

Китай мотивира тази мярка с изключителните мерки за сигурност, но забраната не се отнася до необходимите за атлетите медицински препарати.

Според правилата на МОК, всички спортисти, които живеят на територията на олимпийското село, са длъжни да се хранят в специализираните за целта ресторанти. Китайската страна вече изрази съжалението си по повод решението на американците. Организаторите бяха категорични, че са положили всички необходими усилия, за да могат спортистите от всички страни да прекарат колко може повече време заедно.

Това решение от страна на САЩ не е прецедент, тъй като баскетболният отбор на американците бе настанен отделно - на кораб, по време на Игрите в Атина през 2004 година.