Американецът Джейсън Джуит води в играта „Познай ходовете на Топалов” (Play like Topalov). 23-годишният математик от щата Айова е познал общо 152 хода на Топалов за седемте кръга на „М-Тел Мастърс”, изиграни досега.

И тази година всички фенове на шаха имат възможност да отгатнат ходовете на 19-ия световен шампион по шах в партиите му от супертурнирa „М-Тел Мастърс”. Играта тече на официалния интернет сайт на състезанието www.mtelmasters.com. Тази година в играта участват над 800 фенове на шаха от цял свят.

Джейсън Джуит участва в играта под името NimzoCapa. Любимите му шахматисти са Тал, Капабланка, Каспаров и Топалов. Смята, че тайната на успеха му до момента е, че си е пуснал брада и затова малко прилича на Веселин Топалов. “Много се забавлявам с играта “Познай ходовете на Топалов”. Много ми харесва предизвикателството да се опитвам да схвана идеите, които се крият зад ходовете му на дъската”, разказва Джуит. “Смятам, че “М-Тел Мастърс” е един от най-добрите турнири в последните години. Наслаждавам се на това, че всички партии в турнира се играят докрай”, добавя той.

Джейсън Джуит се научил да мести фигурите по дъската на 5 години, но първото му участие в турнир е едва на 17-годишна възраст. Завършил е математика в щатския университет и следващата година ще се подготвя за докторска степен по математика.

Ако запази преднината си и спечели играта “Познай ходовете на Топалов”, Джейсън ще има възможност да гостува в София и да играе шах срещу самия Топалов. Този шанс вече се отдаде на миналогодишния победител в играта Алекс Брунети от Италия, който мести срещу бившия световен шампион само ден преди откриването на “М-Тел Мастърс” 2007.