Женският тим на САЩ защити титлата си в отборната надпревара на Световното първенство по спортна гимнастика в Доха (Катар).

Американките в състав Симон Байлс, Кара Ейкър, Морган Хърд, Грейси МакКалъм и Райли МакКускър поведоха с 2.7 точки още след първата ротация на финала и доминираха до края на състезанието.

САЩ спечели първото място със сбор от 171.629 точки. На второ място остана Русия със 162.863 точки, а на трето е Китай със 162.396 точки. Разликата между първите два отбора е най-голямата в последните 12 години след въвеждането на настоящата система за оценяване.

В класирането на отборния финал при жените следват Канада, Франция, Япония, Бразилия и Германия.

Американският тим спечели всяка олимпийска и световна отборна титла от 2011 година насам, а с победата си днес си осигури квота за летните олимпийски игри в Токио 2020. Русия и Китай също печелят квоти за Игрите в японската столица.

Голямата звезда на САЩ Симон Байлс игра на всичките четири уреда. Американката, която има рекордните 19 медала от олимпийски игри и световни първенства, се завърна в спорта през лятото след повече от година почивка. Тя се класира за всичките финали на отделните уреди в Доха и то с първи оценки, като единствено на смесена успоредка Байлс постигна втори резултат.

Световното първенство продължава утре с индивидуалния многобой при мъжете. /БТА