Американката Кендра Харисън изравни второто най-добро постижение за всички времена в бягането на 100 метра с препятствия, доближавайки се на три стотни от секундата от световния рекорд на българката Йорданка Донкова, поставен на 21-и август 1988-а година в Стара Загора. Джъстин Гатлин пък направи впечатляващо бягане в чистия спринт от Диамантената лига в Юджийн, но с помощта на попътен вятър. 

Харисън, която няма подиум в големи състезания в кариерата си, спечели победата на 100 метра с препятствия с време 12.24 секунди, което е национален рекорд за Съединените щати. Именно това е и второто най-добро постижение в историята, поставено отново от олимпийската златна медалистка от летните игри в Сеул - Йорданка Донкова. Световният рекорд на българката е с време 12.21 секунди. 

"Направо ме шокира", каза сребърният медалист от световното първенство Гатлин, който спечели спринта за мъже с време 9.88 секунди, побеждавайки бившия рекордьор Асафа Пауъл. Състезателят от Ямайка завърши с 9.94 секунди, а бившият световен шампион Тайсън Гей остана на третото място с 9.98 секунди при 2.6 м/сек попътен вятър. 

23-годишната Харисън подобри с 0.12 секунди личното си най-добро време, а нейното ново постижение не е регистрирано в световен мащаб от цели 28 години. Вятърът по време на бягането на американката беше приемливо за статистиката - 0.7 м/сек. 

"Все още съм в шок. Това беше просто невероятно", каза тях. 

Докато Харисън и Гатлин изглеждат готови за олимпийските игри през август, 2-кратната златна медалистка на 100 метра Шели-Ан Фрейзър-Прайс доказа мненията, че има много работа пред себе си. Спринтьорката от Ямайка, която лекуваше травма в пръст на крака, завърши последна и далеч зад американката Инглиш Гарднър, която спря хронометъра на 10.81 секунди. Фрейзър-Прайс финишира с 11.18 секунди. 

"Нямах кой знае какви очаквания. Трябва просто да изгледам няколко пъти спринта на запис и да анализирам пропуските ми. За травмата пък въобще не искам да говоря", каза тя след спринта. 

Холандката Дафне Шиперс, фаворит за златен медал в Рио от дисциплината 200 метра спринт, също беше изненадана от конкуренцията. Тя остана на второ място в Юджийн, след като американката Тори Боуи направи безгрешен спринт и финишира първа с време 21.99 секунди - най-добро в света за годината. Шиперс остана втора с 22.11. 

Други пет върхови постижения за 2016-а бяха записани днес в Юджийн. Те бяха дело на американеца Крисчън Тейлър в тройния скок (17.76 метра), на кениеца Асбел Кипроп на 1500 метра (3:51.54 минути). на етиопеца Муктар Адрис на 5000 метра (12:59.43 минути), на Рут Жебе от Бахрейн на 3000 метра стипълчейс за жени (8:59.97 метра) и на кенийката Фейт Кипегон на 1500 метра за жени (3:56.41 минути). /БТА