Изпълнителният директор на Американската асоциация на треньорите по плуване Джон Леонард е твърдо решен да докаже, че световният рекорд на китайската тийнейджърка Е Шивън на Олимпиадата в Лондон е поставен благодарение на допинг.

16-годишната китайка стана шампионка след феноменално плуване, и Леонард го обяви за „притеснително“, като нарече финалните метри на Шшвън „невъзможни“.

Въпреки че плувните среди веднага скочиха срещу Леонард, той отказа да се оттегли от думите си, и продължи да критикува: „Ако хората не изразяват своите съмнения, обществото може да реши, че тези безумни времена са реални. И тогава вече допингът ще завладее свободно всичко.“

„Това е аномалия. Независимо от какво е причинена, аномалията трябва да се отбележи. И това е единствената аномалия за седмицата,“ добави Леонард.

Той си спомня големите допинг скандали от 70-те с Източна Германия, 90-те с Китай, естествено, и проблемите на американците с позитивни проби. Леонард твърди, че не иска това да се забравя, за да не се повтори.

Плувната федерация на САЩ се разграничи от мнението на Джон Леонард, но голяма част от американската плувна общност го подкрепи.

Жианг Джиксу от Антидопинг агенцията на Китай възропта: „Някои хора са облъчени. Ние никога не сме поставяли под въпрос Майкъл Фелпс, когато спечели осем златни медала в Пекин.“