Марк Алън се наложи по категоричен начин над Нийл Робъртсън с 6-2 фрейма във втория полуфинал от силния ранкинг турнир по снукър в Северна Ирландия. Пред собствена публика "Пистолетът" показа страхотна игра и се класира за втория си последователен финал в Белфаст.

Мачът започна с партия на сметката на шампиона от миналата година. Последва обаче кражба за "Гръмотевицата" след брейк от 56 точки. Алън не само си върна преднината, но и дръпна с 4-1 след великолепни сенчъри брейкове от 100 и 136. 68 за австралиеца намалиха изоставането от представителя на домакините, но "Пистолетът" издържа в ключовия седми фрейм, в който и двамата имаха своите шансове, печелейки със серия от 60, преди да вземе и осмата партия по драматичен начин с 64-57 точки.

Така Алън ще играе за втора поредна титла на собствена земя след успеха над Джон Хигинс с 9-8 миналата година. Робъртсън пък се прости с мечтата си да стане първият играч, който печели и четирите турнира от "Домашните нации" на територията на Великобритания. Алън ще спори за титлата с китаеца Юелун Джоу. Азиатецът пребори Антъни МакГил с 6-4, като по пътя към победата реализира четири сенчъри брейка.

Джоу ще играе за първа титла от ранкинг веригата след загубите на Европейския Мастърс и Шуутаута през 2020. Първата сесия от финалния сблъсък днес започва в 15:00 часа българско време. Вечерната е с начален час 21:00.