Марк Алън е новият шампион на международния шампионат по снукър, който се проведе в Дацин, Китай.

Североноирландецът триумфира с купата след 10:5 фрейма във финала срещу световния шампион от 2010 година Нийл Робъртсън. 32-годишният състезател не остави никакви съмнения в надмощието си и спечели своята четвърта ранкинг титла в кариерата.

Това бе и своебразен реванш за него, след като през изминалата година той бе от губещата страна след загуба във финала от световния номер 1 Марк Селби. Алън бе загубил и във финалния сблъсък на надпреварата през 2014 година от Рики Уолдън. Тази година обаче бе неговата, като в целия турнир северноирландецът записа 13 сенчъри брейка.

Двубоят между него и австралиеца започна с един равностоен фрейм, в който Робъртстън записа халф-сенчъри брейк от 65 точки, но те се оказаха недостатъчни за успех в откриващата част. Алън направи халф-сенчъри от 72 на свой ред и поведе в резултата. Отговорът на ,,Гръмотевицата от Мелбърн“ бе светкавичен и след сенчъри брейк от 101 статуквото бе възстановено. Третата партия отиде на сметката на Алън, което даде началото на великолепна серия за северноирландеца. Последва брейк от 108, оспорвана пета партия, която отново бе за Алън и нови две последователни серии над 100 точки – 103 и 119.

32-годишният състезател спечели и осмия фрейм, за да вземе огромна преднина от 7:1 в своя полза. Австралиецът се събуди в този момент и след три чудесни серии намали изоставането си на 4:7 – 93, 84 и 121. В осмия фрейм обаче Алън го укроти, а след поредица от 101 се приближи само на фрейм от титлата. Робъртсън отвърна с 113, но в следващата партия всичко приключи след няколко отлични удара на ,,Пистолета от Антрим“.

Така Алън спечели първата си ранкинг титла от 2016 година насам, когато триумфира на Players Tour Championship Finals и втора през сезона, след успеха на Мастърса през януари. Утре започва Шампион на шампионите, където Алън се изправя срещу Бари Хоукинс, а Робъртсън излиза срещу Марк Селби. /БГНЕС