Най-добрата ни състезателка в тройния скок при девойките – Александра Начева завърши четвърта във финала на Европейския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г., който се провежда в Гросето, Италия.

Първенството е за по-горната възрастова група от тази, в която младата българка спечели сребърен на Световния шампионат преди 6 дни в Найроби (б.а. В кенийската столица се състезаваха атлети под 18 г.), но тя имаше покрит стандарт за участие и затова реши да стартира в настоящата надпревара.

Това участие донесе на страната ни поредния национален рекорд на България при девойките под 18 г., в дисциплината троен скок, защото в своя пети опит Начева постигна 13,64 метра (+1,1 m/s), или точно с 10 сантиметра над резултата, с който Александра остана втора преди седмица в Найроби.

С това си постижение 16-годишната атлетка зае временно третото място на днешното състезание, но в последния 6-ти кръг от опити британката Наоми Огбета си върна бронзовата позиция, с 4 сантиметра пред нашата представителка – 13,68 m.

Европейска шампионка при девойките под 20 г. стана представителката на Беларус Виолета Скварцова, която спечели с изключителните 14,21 m, но вятърът при опита й бе по-силен от допустимия за официалното му признаване за ранглистите: + 2,4 m/s.