Албена Малчева от клуба по таекуон-до Фолкън е спортист на Благоевград за 2012 година. Тя спечели традиционната годишна класация и събра най-много точки - 152, при вота за определяне на най-добрите спортисти на Благоевград в анкетата на журналистите, отразяващи спортния живот в региона.

Малчева спечели три шампионски титли и два бронзови медала, както и на отличието за най-техничен състезател на европейското първенство по таекуон-до ITF в София тази година, тя е абсолютен шампион и на държавното първенство. През годината заслужи също сребърен медал на европейското първенство по кик-бокс в Букурещ и е държавен шампион за жени по кик-бокс.

Втори в класацията за най-добър спортист на Благоевград за 2012 г. е вицесветовният шампион по канадска борба Георги Гайдаржиев със 132 г., трети - европейският шампион на форма /мъже/ по таекуон-до Тодор Козладеров - със 87 т.

По-нататък в подреждането в почетната десетка са Кристина Иванова /ориентиране/, Рая Андонова /плуване/, Мариела Малинова /таекоун-до/, Николай Първанов /лека атлетика/, Добромир Симеонов /борба/, Ивайло Урдев /триатлон/ и Георги Цурев /плуване/.

Общо 24 благоевградски спортисти получиха номинации. Победител в класацията за най-добър треньор на годината на Благоевград е Вергилий Ситнилски от клуба по таукон-до Фолкън.

За отбор на годината бе избран баскетболният мъжки тим на Университетски спортен клуб „Академик“ при Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Наградата за феърплей заслужи състезателят по канадска борба Георги Гайдарджиев, който тази година постави и световен рекорд за книгата на Гинес за набирания на лост с една ръка - 17, като посвети това върхово постижение на родния си Благоевград и 100-годишнината от освобождението на града и Пиринска Македония от турско робство.

Наградите на победителите и призьорите бяха връчени тази вечер на тържествена церемония в зала Скаптопара от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов. Тя бе предшествана от спортно шоу и демонстрации на представители на различни спортни клубове в града.

Наградени бяха и най-талантливите деца - спортисти на Благоевград до 14-годишна възраст, спечелили шампионски титли в различните спортове на държавни първенства през 2012 г.