Световноизвестният български цирков артист Енчо Керязов ще се опита да подобри световния рекорд по стойка на ръце на максимална височина. За място на атракцията българинът е избрал една от най-високите сгради на планетата - хотелът "Бурж ал Араб" в Дубай. Събитието е планирано за средата на февруари идната година.

Настоящият рекорд за стойка на ръце на височина, записан в Гинес, е 85 метра. Представителят на ямболската школа по спортна акробатика Енчо Керязов ще се опита да го подобри с цели 240 метра. Височината на "Бурж ал Араб" е 321 метра.

"Височината не ме притеснява толкова, колкото вятърът. Надявам се времето да бъде хубаво. Какво трябва да се изпълни? Трябва да се направи на по-голяма височина, разбира се, без предпазни колани, въжета и мрежи. Едно от условията е, че трябва да е на самия край на сградата, на ръба. Въпросът не е да се качиш в средата на сградата и да направиш стойката", разказа Керязов.

Целта на опита за рекорд на Енчо Керязов не е доказване на собствените възможности, а е в подкрепа на благотворителната инициатива "Българската Коледа": "Не съм имал желание да попадна в Рекордите на Гинес, но понеже знам, че в Германия е доста популярно и има финансово възнаграждение, реших по този начин да допринеса за Българската Коледа, да я популяризирам в световен мащаб. Ако подобря рекорда, парите ще ги внеса по сметката на Българската Коледа".