Огромен интерес от страна на обществеността предизвика срещата със световния шампион по шахмат и международен гросмайстор Анатолий Карпов, която се проведе с известно закъснение в НСА „Васил Левски“. Студенти, преподаватели и гости изпълниха Заседателната зала на Академията и търпеливо чакаха, за да чуят думите на легендарния спортист.

След приветствие от Ректора на НСА „Васил Левски“ доц. Пенчо Гешев, ръководителят на сектор „Шахмат“ гл. ас. Радислав Атанасов запозна аудиторията с внушителната биография на гросмайстора още от детските му години и първите постижения в шаха.

Подробното познаване на живота му от страна на гл. ас. Атанасов изненада дори самия Карпов, който след това взе думата, за да разкаже сам за спортните предизвикателства, рекордите и заниманията си извън спорта. По време на срещата ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев удостои госта с почетния медал на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Множеството присъстващи имаха възможността да зададат на Анатолий Карпов въпроси, да си вземат автограф и да се снимат за спомен с него.

„Достигнал съм толкова много рекорди защото не отделям много време да празнувам победите си“, сподели той в отговор на един от въпросите и с това, като че ли отправи своето послание към младите състезатели. Той сподели също така, че освен за шаха, отделя време за други спортове като тенис, плуване и баскетбол, с които поддържа добрата си физическа форма.

Сред гостите на събитието бе и българският гросмайстор, участник в шахматни олимпиади и бивш треньор на мъжкия национален отбор по шахмат в периода 1981-1989 Никола Пъдевски.