Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян изпрати два факса до Стефка Костадинова – първият снощи, а вторият тази сутрин. Думите му доведоха до решение на Изпълкома и Общото събрание на БОК за изваждане на щанги-тима ни от делегацията на България за Летните олимпийски игри в Пекин.

Гонг предлага пълния текст на първия факс:

Будапеща, 30 юни 2008 год.

До Г-жа Стефка Костадинова – Президента на БОК

Уважаема г-жо президент,

Драга Стефка,

Бих искал да изразя моето съжаление за злополучните допинг резултати на българските щангисти още повече, че България е една от водещите страни в този спорт. Аз изразих моето съжаление и пред Българската федерация по вдигане на тежести.

Въпреки това бих искал да подчертая, че на Олимпийските игри през 1976, 1988 и 2000г. имаше положителни проби на български щангисти. За съжаление от 1975 г. не само на Олимпийски игри, но и на други международни състезания много български щангисти дадоха положителен тест. Освен това Международната федерация по вдигане на тежести счита, че треньорската дейност на повечето бивши български треньори, работещи в различни части на света рано или късно ще доведе до положителни случаи.

Любезно Ви маля, г-жо Президент и членовете на Изпълнителното бюро на БОК да ме уведомите писмено дали ще подкрепите или не участието на щангите в Олимпийските игри Пекин 2008 с оглед на растящото внимание на международните медии. Международната федерация трябва да има този отговор колкото е възможно по-скоро, тъй като 6 мъжки и 2 женски квоти ще бъдат преразпределени и особено като се има предвид кратките срокове до старта на Олимпийските игри в Пекин.

Във връзка със запитванията от медиите и мнения от обществеността, получени в секретариата на Международната федерация, може би най-финото решение би било да оттеглите целия български отбор по вдигане на тежести от участие в Олимпийските игри в Пекин.

Както и преди сме посочвали на БФВТ и днес по телефона с Вас, 11-те състезатели са с временно спрени права и съгласно антидопинговия кодекс на ВАДА и МФВТ, те имат право да изискват анализ на Б-пробата (което вече са посочили) и изслушване пред Комисия на Международната федерация. Общата цена за такова Изслушване ще бъде около 25-30 000 щ.долара, ако се поиска.

С оглед на фактите към днешна дата спортистите биха получили 4 (четири) годишно наказание и Българската федерация по вдигане на тежести трябва да плати значителна сума като глоба на БФВТ, въпреки това санкцията на националната федерация ще се реши от Изпълнителния комитет на МФВТ.

Във връзка с посоченото по-горе бих могъл само да повторя моето съжаление за загубите, които търпи спорта вдигане на тежести както в България, така и в света.

Любезно моля да ми изпратите решението си относно Олимпийското участие на българския отбор по вдигане на тежести възможно най-скоро, тъй като това е важен и спешен въпрос за олимпийския спорт – вдигане на тежести.

Благодаря да разбирането и сътрудничеството.

Искрено Ваш,

Д-р Тамаш Аян – президент на МФВТ