Българската агенция по безопасност на храните разкри в официално писмо кой носи отговорността за допинга, открит преди месец в пробите на националните щангисти. Ето какво се казва в публикуването днес от Агенцията съобщение:

"Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по щанги, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по щанги, на основание което извърши собствена проверка относно  хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея."

"Две проби от нея бяха изпратени в акредитираната лаборатория "Еврофинс" вХамбург, Германия. Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни!"

"Във връзка с това БАБХ предприе следните мерки:

1. Унищожаване на вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест".

2. Заличаване на хранителната добавка "Трайбест" от базата данни на разрешените хранителни добавки.

3. На производителя "Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на младежта испорта продължават съвместната си работа, за да гарантират безопасността и здравето на всички български спортисти", съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

След това и шефът на родните щанги Неделчо Колев взе отношение по въпроса. Той говори пред официалния сайт на федерацията.

"Очакванията се потвърждават. Както споменах още в деня, когато ни известиха за положителните проби ние имахме информация, че въпросната хранителна добавка е замърсена и е с наличие на неупоменато на етикета от производителя и вносителя вещество."

"Сега това се потвърждава с независим тест, извършен в Хамбург.Оттук нататък следва да се намесят разследващите органи, разчитаме и наПрокуратурата, защото случаят е много сериозен. За нас е важно, че получаваме категорични доказателства, че вината е извън националния отбор, треньора и федерацията."

"Това ще ни помогне да се опитаме да спасим тези младежи за спорта и ще бъде добър урок за това да не се доверяваме на изписаните върху опаковките от вносители и производители съставки. Очевидно всяко нещо трябва да се подлага на съмнение и проверка, за което разчитаме на съдействие от нашата допинг лаборатория", каза Колев.

Той разкри, че на 3 април лично е пратил хранителната добавка „Трайбест“ за тестове в лабораторията в Кьолн и очаква резултатите да потвърдят констатациите от Хамбург. В Българската федерация очакват и официалното отваряне на вторите проби на щангистите за да се установи точнатаконцентрация на забранения препарат попаднал в тях чрез замърсената добавка.

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов смята, че съобщението на БАБХ води разследването в съвсем друга посока и сваля много от обвиненията, насочени досега към федерацията, треньора и спортистите.

Според Иванов собственикът на фирмата доставчик е бил шокиран от новината и сам е поискал да продължи разследването как в доставяната от него добавка са се озовали забранени и неупоменати медикаменти.

"Маринов не можеше да повярва, че това е истина и че е възможно подобна субстанция да е в състава на внасян от него препарат. За тази цел той заяви, че желае да тръгне по веригата на доставки и производството на въпросната хранителна добавка, за да установи откъде се е получила разликата и дали това е направено умишлено или не", каза Иванов.

Според генералния секретар на БФ вдигане тежести Борислав Гидиков, инцидентът е повод да се затегне режимът с разрешителните за внос и продажба на хранителни добавки.

"В момента всеки може да разпространява каквито си иска препарати само след едно уведомително писмо. Това категорично трябва да се промени, тази практика е опасна както за нас в спорта, така и за младежите, практикуващи фитнес. Всеки търговец и производител следва да носи отговорност за своя продукт, предлаган свободно по фитнеси и магазини,” смята олимпийският шампион от Сеул 1988 г.

Пред Колев и Гидиков сега стои трудната задача да се опитат да спасят националнитещангисти от тежки наказания. В идните дни те възнамеряват да запознаят личношефовете на Международната федерация (IWF) с резултатите от теста в Хамбург и набазата на признанията на фирмата доставчик да се пробват да сведат до минимумнеприятните последици за българското вдигане на тежести.