Само как звучи – аеробика върху лед. Сигурно някъде практикуват такъв спорт, но тук става въпрос за европейското първенство по аеробика, домакин, на което е Чехия.

Стохилядният северночешки град Либерец смая участниците в шампионата с многофункционалната зала „Типспорт арена”. В залата могат да се провеждат състезания по хокей на лед, волейбол, баскетбол, тенис, лека атлетика, аеробика, хазена и още много спортове.

Защо аеробика върху лед? Защото в Чехия най-модерните зали са построени и заради най-обичания зимен спорт – хокей на лед. В Либерец не е направено изключение. Зала „Типспорт арена” е построена за радост и на феновете на местния хокеен тим.

При някои състезания леденото поле не се разтапя, а върху него се поставя специална настилка. За първенството по аеробика върху настилката е изградена сцена, на която е поставен и подиумът за изпълнение на съчетанията. Така състезателите хем са върху лед, хем съвсем не.

Българската делегация успя да се убеди лично, че под настилката има лед. На някои места леда не е издържал и се е стопил и над настилката се вижда вода. Но това може да се забележи само, ако умишлено търси човек проблеми с леда. Или при оправдания при неволни подхлъзвания на подиума, които ще се оправдават с ... аеробика върху лед.